Wat kunnen we leren van het succes van Slow Burn

Noreen Malone is de eindredacteur van Slow Burn, de onderzoekspodcast van de onafhankelijke website Slate. In seizoen 5 (2021) beschrijft ze in een achtdelige serie hoe de Verenigde Staten de oorlog met Irak ingerommeld werd. Het is indrukwekkende reconstructie waarin zowel de leugens als de motieven van de hoofdrolspelers uitgebreid aan de orde komen. Daarnaast wordt ook in twee afleveringen geanalyseerd waarom veel liberale intellectuelen en ook belangrijke kwaliteitsmedia en journalisten van naam achter deze foute zijn gaan staan. De podcast kreeg dit jaar zeer lovende recensies.

Keynote

Noreen Malone was de editorial director van New York magazine en voor haar achtergrondreportages kreeg ze de George Polk Award. In haar keynote speech zal ze ingaan op het thema van de conferentie, de macht en onmacht van de journalistiek. Hoe kon het dat bijvoorbeeld journalisten bij een kwaliteitsmedium als de New York Times zich achter een bij aanvang al zeer twijfelachtige oorlog schaarden? Was dit een gevolg van maatschappelijk en politieke druk of speelden er andere zaken? En meer algemeen: hoe behouden we als journalisten een kritische distantie tot de macht?


Eelco Bosch van Rosenthal, presentator en Amerika-deskundige bij Nieuwsuur, twitterde deze zomer over Slow Burn: ‘Helemaal geluisterd nu, grandioze aanrader: de aanloop van de Irakoorlog. Alles wat je niet wist of vergeten bent. Aflevering 7 is ook ontluisterend – hoe de New York Times het Irak-ravijn binnenwandelde. Over politiek die journalistiek in de zak heeft.’


In haar workshop op vrijdagmiddag gaat Noreen in op het maken van een onderzoeksjournalistieke podcast. Wat kunnen we leren van het succes van Slow Burn.