Toegang tot de mailbox van een burgemeester?

Een belangrijke rol voor de Wob bij de val van de burgemeester van Weert.
Op 14 mei 2020 meldde burgemeester Jos Heijmans van Weert zich ziek, en kondigde hij aan niet terug te willen keren op zijn post. Aanleiding voor het vertrek van de man die zich landelijk in de kijker had gespeeld als ‘azc-burgervader’ waren publicaties in De Limburger van de journalisten Leon Janssen en Paul Bots.
Uit hun onderzoek was duidelijk geworden dat Heijmans, zonder de raad of het college daarover te informeren, subsidies gaf aan een organisatie waar hij zelf voorzitter van was. Daarnaast strikte hij een bedrijf met grote belangen in Weert als hoofdsponsor voor diezelfde stichting.

Back-up

Een ingediend Wob-verzoek waarin De Limburger inzage vroeg in mailverkeer tussen de burgemeester en een bevriend raadslid dat tevens actief was voor ‘zijn’ stichting, leidde tot een unieke gebeurtenis in de Nederlandse bestuurlijke geschiedenis. De burgemeester die formeel dus ziek thuis zat, daagde zijn eigen gemeente voor de rechter om te voorkomen dat er in zijn mailbox gekeken zou worden. Een mailbox die hij, zo bleek in de rechtbank, vlak na de eerste publicaties van De Limburger vrijwel geheel had opgeschoond maar die de gemeente dankzij een automatische back-up veilig wist te stellen.


De rechtszaak over dit ene Wob-verzoek duurt nog altijd voort. Het uiteindelijke vonnis kan in theorie grote gevolgen hebben voor toekomstige Wob-verzoeken, omdat de rechtbank zich uit zal moeten spreken over de vraag wie er toegang mag krijgen tot de mailbox van ‘het bestuursorgaan burgemeester’ waarin ook informatie kan staan over belangrijke integriteitskwesties of veiligheidsvraagstukken als ondermijning.

 

Sjors van Beek (58) is sinds 2016 lid van de onderzoeksredactie van De Limburger en helpt collega’s bij het voeren van Wob-procedures.

Paul Bots (49) startte in 1996 als regioverslaggever bij het Limburgs Dagblad en maakt sinds een jaar deel uit van de onderzoeksredactie van De Limburger. Samen met collega Leon Janssen deed hij het onderzoek in de zaak-Heijmans. Met hulp en advies van collega en Wob-deskundige Sjors van Beek startte Bots in totaal veertien Wob-procedures naar aanleiding van deze kwestie, waarvan er twee nog lopen.