Verloren liep ik rond in de lege hal van het Amrâth Grand Hotel de l’Empereur in Maastricht, maar binnen een uur dineerde ik tussen de Volkskrant– en NRC-journalisten. Naast me zat de eindredacteur van het Zweedse Tegenlicht. Het diner met pubquiz van de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017 bleek een snoepwinkel voor een beginnend journalist.

 

Sinds september volg ik de opleiding Journalistiek voor academici en professionals bij CCJ, Hogeschool Utrecht en dankzij deze opleiding kon ik gratis naar de zestiende VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek Amerikaanse Toestanden op 3 en 4 november. De conferentie trok nog 275 andere geïnteresseerden die in twee dagen 38 debatten, lezingen, presentaties, workshops en trainingen konden bijwonen. Maar omdat wij op vrijdag les hebben, kon ik op zaterdag pas meedoen. Totdat ik zag dat er op vrijdagavond al een pubquiz georganiseerd werd waar ik ook naartoe mocht.

 

Mirjam Leunissen, datavisualisatiespecialist bij de Volkskrant, heeft mij toen ik aankwam in de lege hal onder haar hoede genomen. Misschien omdat ze zelf ook ooit een overstap maakte. Misschien omdat ze gewoon heel aardig is en ook verloren rondliep. Feit is dat Leunissen, in die paar minuten voordat de anderen vanaf de receptie op het stadhuis naar de l’Empereur terugkeerden, voor mij de basis legde voor een vruchtvolle conferentie.

 

Mijn gesprek met Nils Hanson over ethiek binnen de journalistiek duurde voort tot na het toetje. Rechts van mij zat Marlies de Brouwer die WOB-expert is bij de Volkskrant en die mij uitnodigde voor een werkgroeplunch op zaterdag, waar ik met heel veel plezier naartoe ben geweest en me bij de VVOJ’s WOB-werkgroep mocht aansluiten. Aan de tafel naast ons zag ik Paulien Bakker zitten, die ik daardoor een week later in de tram durfde aan te spreken omdat ik net over haar gelezen had in het Handboek verhalende journalistiek. En toen moest de zaterdag met Bellingcat, ProPublica, de WOB-lunch en uitleg over de datatracktool OpenRefine nog beginnen.

Dus aan alle beginnende journalisten die dit jaar niet bij de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek aanwezig waren: ga er volgend jaar naartoe, al is het voor de pub quiz.

———————————————————

Geschreven door Liset Hamming, volgt de opleiding Journalistiek voor academici en professionals aan de Hogeschool Utrecht