De Aftrap: Berichten uit Trumpland

Amerikaanse toestanden, OPENING #VVOJ17

Op 8 november is het een jaar geleden dat Donald Trump de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten won. Sindsdien beheersen Trumpiaanse ontwikkelingen het wereldnieuws. Hoe is om nu als journalist te werken in de VS? Hoe handhaaft de (onderzoeks)journalistiek zich te midden van al het tumult? #VVOJ17 opent met drie sprekers die deze vragen ieder vanuit een eigen invalshoek beantwoorden:

  • Eelco Bosch van Rosenthal (Nieuwsuur) was zeer onlangs nog in de VS om daar de stemming te peilen, bijna een jaar na de verkiezing van Trump. Bij de opening van #VVOJ17 praat hij ons bij en introduceert hij zijn Amerikaanse collega’s.
  • Ryan Lizza (The New Yorker, CNN) is de man bij wie Anthony Scaramucci leegliep en zo zijn eigen graf groef. Lizza volgt al twintig jaar de politieke ontwikkelingen in Washington, van Bill Clinton tot Donald Trump.
  • James S. Henry, econoom, jurist en onderzoeksjournalist, is specialist op het gebied van underground economies. En een man met een boodschap: stop met focussen op The Donald als kwade genius.

Verderop in het #VVOJ17-programma zijn er interactieve sessies met Ryan Lizza en James S. Henry, waarin met de sprekers wordt doorgepraat op basis van hun inleidingen.