Donderdag 26 november  11:45 – 13:00

We weten het allemaal: aan freelancen kleven vele nadelen. De tarieven zijn laag, het risico hoog en de coronacrisis maakt het er niet beter op. Maar na al dat gesomber over lage tarieven organiseert VVOJ Jong een sessie over hoe het wél kan. De freelance onderzoeksjournalistiek is springlevend en collectieven schieten als paddestoelen uit de grond. Freelancers weten met passie, vindingrijkheid en maandenlang onderzoek mooie verhalen te maken – en winnen daar ook nog eens prijzen mee. Hoe doen ze dat? Wat is het belang van samenwerken? Hoe betalen ze de boodschappen? Hoe bezwijken ze niet onder de werkdruk? En wat voor invloed heeft corona? Deze sessie wordt georganiseerd door VVOJ Jong, de jongerenwerkgroep van de VVOJ. Studenten en beginnende journalisten worden aangemoedigd om deel te nemen en vragen te stellen, daarom is deze bijeenkomst open voor iedereen, ook mensen die geen kaartje voor het VVOJ Conferentie hebben.

De Nieuwe Journalist

Erwin van ‘t Hof is auteur van De Nieuwe Journalist – van traditioneel naar modern freelancen en werkt momenteel aan zijn proefschrift over de freelance journalistieke economie. Hij zal spreken over de kracht waarmee freelancers de verhalen maken die ze belangrijk vinden, en waarom het belangrijker is om een gesprek te hebben dat verder gaat dan alleen tarieven

Panel

Henk Bas is projectleider van de Regeling Onderzoeksjournalistiek bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Hij modereert het panel met de deelnemers.

Jochem van Staalduine

won samen met Gidi Pols de aanmoedigingsprijs van de Loep, de prijs van de VVOJ voor onderzoeksjournalistiek, voor hun verhaal voor De Volkskrant over het nalatenschap van de DSB Bank. Ook werkt hij aan een groot project over belastingontduiking voor The Investigative Desk en voeren ze de onderhandelingen voor een betere positie van freelancers bij Trouw aan.

Dieuwertje Kuijpers

werkt als freelance onderzoeksjournalist voor De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Ze richtte samen met drie andere freelancers het Onderzoekscollectief Spit op.

Brenda Stoter-Boscolo

is freelance journalist en schreef het boek Het vergeten volk over de genocide op de Yezidi’s. Ze werkt voor onder meer het AD, De Groene Amsterdammer en Al Jazeera als correspondent in het Midden-Oosten maar zit door de coronacrisis gedwongen in Nederland.