(voor)programma woensdag 25 november

 

16.00 – 18.00

Ewald Engelen interviewt Adam Tooze

Adam Tooze, professor aan Columbia University, trapt voorafgaand aan de conferentie op 25 november om 16.00u af met een online keynote. Hij heeft de gevolgen van vorige financiële crises diepgaand geanalyseerd. Welke fouten maakten journalisten in die crises? Welke lessen vallen hieruit te trekken voor de huidige coronacrisis?

Dit onderdeel is ook toegankelijk voor mensen die geen ticket voor de conferentie hebben.

programma donderdag 26 november

 

plenair

10.15 – 10.50

Keynote – Serena Tinari

De gelauwerde Zwitserse onderzoeksjournalist Serena Tinari werkte jarenlang voor het Zwitserse equivalent van Nieuwsuur, maar zegde haar baan tien jaar geleden op. Ze was ontevreden over hoe de onderzoeksjournalistiek verslag deed van de farmaceuten, publieke...

read more

11.00 – 11.20

Keynote – Sheila Sitalsing

Sheila Sitalsing, freelancejournalist en columnist voor onder meer de Volkskrant en Buitenhof, ziet het maar al te vaak gebeuren. Een daverende onthulling krijgt de kans niet te daveren, omdat collega-journalisten er hun handen niet aan durven branden.

read more

11.45 – 13.00

De moderator van het jongerenprogramma is: Henk Bas docent en mentor verbonden aan de Master Journalistiek en Media van de Universiteit van Amsterdam. Voor het Fonds BJP geeft hij sinds 2018 uitvoering aan de Regeling Talentontwikkeling

VVOJ JONG

Hoe overleef ik de freelance onderzoeksjournalistiek?

We weten het allemaal: aan freelancen kleven vele nadelen. De tarieven zijn laag, het risico hoog en de coronacrisis maakt het er niet beter op. Maar na al dat gesomber over lage tarieven organiseert VVOJ Jong een sessie over hoe het wél kan. De freelance onderzoeksjournalistiek is springlevend en collectieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Freelancers weten met passie, vindingrijkheid en maandenlang onderzoek mooie verhalen te maken – en winnen daar ook nog eens prijzen mee. Hoe doen ze dat? Wat is het belang van samenwerken? Hoe betalen ze de boodschappen? Hoe bezwijken ze niet onder de werkdruk? En wat voor invloed heeft corona?

Lees meer

Deze sessie wordt georganiseerd door VVOJ Jong, de jongerenwerkgroep van de VVOJ. Studenten en beginnende journalisten worden aangemoedigd om deel te nemen en vragen te stellen, daarom is deze bijeenkomst ook live te volgen via YouTube voor mensen die geen kaartje voor de VVOJ Conferentie hebben.

1e parallelsessie

Debat 13.00 – 13.50

Hoe wapen je je tegen wantrouwen?

Ga je in gesprek met woedende complotdenkers die op je deur bonzen? Of ga je onverstoorbaar verder? De hoofdredacteur van de NOS besloot dit jaar zich fel uit te spreken en namen en rugnummers te noemen. Was dat een goede zet of zijn er betere strategieën?

Marc Josten

Gespreksleider

Margo Smit

Ombudsvrouw NOS

Hans Nijenhuis

Hoofdredacteur AD

Tim Pauwels

Ombudsman VRT

Training 13.00 -13.50

Oorlog & OSINT

Leone Hadavi is een freelancer open source onderzoeksjournalist met een opmerkelijk carrierepad. Hij begon ooit als analist bij internationale tribunalen, waar hij als stagiaire besloot dat OSINT-vaardigheden konden helpen om voertuigen en wapens in oorlogsgebieden op te sporen. Hij leerde het zichzelf aan en het werd zijn specialiteit.

Nu werkt hij als ‘contributor’ voor Bellingcat en geeft hij leiding aan onderzoeken bij Lighthouse Reports. Voor hen analyseert hij hoe gewapende milities eruitziet in oorlogslanden en hoe zij aan die wapens komen. Maar ook hoe een aantal van de grootste legers met Europese wapens rondlopen.

‘Het probleem met de waarheid in oorlogsgebieden vaststellen is dat je dat niet kunt doen op basis van een paar rauwe feiten of objectieve feiten die je worden aangereikt’, zegt Hadavi. ‘In plaats daarvan heb je heel veel details nodig.’ In zijn presentatie gaat hij stap voor stap laten zien hoe je al die puzzelstukjes zelf verzamelt op basis van openbare informatie, vanachter je computer. Hij laat zien hoe Egyptische propaganda weerlegt kan worden, hoe je kunt aantonen dat Griekenland illegaal migranten terug de zee opduwt en welke wapens Saoedische soldaten precies gebruiken – en waar ze vandaan komen.

Inspiratie 13.00 – 13.50

Mensenhandel in Belgische nagelsalons

Steeds meer goedkope nagelsalons in België blijken verdoken plaatsen voor mensenhandel, zwartwerk en moderne slavernij. Jonge Vietnamezen, vaak minderjarig werken er voor een hongerloon. Om in Europa te geraken hebben ze duizenden euro’s aan smokkelgeld betaald aan criminele netwerken. Dit journalistieke samenwerkingsproject onderzocht de groeiende wereld van Vietnamese nagelsalons in België. Roeland Termote, Kristof Clerix en Sanne Terlingen vertellen over hun onderzoek.

2e parallelsessie

Training 14.00 – 14.50

Tips om een luie journalist te worden

Laat het cliché van ‘de luie journalist’ eens voor je werken. Jouw werk als onderzoeker kan vaak namelijk veel efficiënter, eenvoudiger en sneller. Met deze 29 tips van Pointer-onderzoeker Jerry Vermanen, kun je voortaan iets eerder achterover leunen in je stoel en je chef of eindredacteur tevreden houden. 

Inspiratie 14.00 -14.50

Sjoemelende hoogleraren en zorgcowboys – graven in de zorg

Hoe onderzoek je pharmaceuten, zorgbedrijven en andere ogenschijnlijk logge instituten? Lucien Hordijk legt uit hoe hij tot in de diepste vezels van deze bedrijven kan doordringen. Jolien de Vries van het onderzoekscollectief Pointer, Reporter Radio en Follow The Money laat zien hoe je met open data zorgmiljonairs kunt ontmaskeren.

3e parallelsessie

Training 15.00 – 15.50

Hoe ontmasker je medische illusies?

 Jeanne Lenzer is een van de meest gerenommeerde medische onderzoeksjournalisten in de Verenigde Staten, ze publiceert onder meer in The New York Times, The Washington Post, British Medical Journal en The Atlantic. Haar diepgravende journalistieke onderzoek richt zich vooral op misstanden die zich voordoen op het kruispunt van geneeskunde en geld, zoals de geheime financiële banden tussen de industrie, de politiek en de publieke gezondheidsinstanties als de FDA en het CDC. In haar boek The danger within us legt ze bloot hoe in de VS grootschalige corruptie, verdoezeling en belangenverstrengeling hebben geleid tot levensbedreigende situaties voor gebruikers van inwendige medische apparaten als pacemakers en kunstheupen.

Inspiratie 15.00 – 15.50

Het oog van Peking

In de onderzoeksreeks ‘Het oog van Peking: Xi Jinping zendt zijn universitaire uit’, onderzoekt De Morgen-journalist Bruno Struys de soft power-politiek van China. Het land oefent wereldwijd druk uit op universiteiten, onder meer om onderzoek naar mensenrechten in China te beïnvloeden. De reeks toont niet alleen de groeiende invloedssfeer van China in Europa, maar legt ook bloot hoe universiteiten en overheden hier eerder naïef mee omgaan. 

Debat 15.00 – 15.50

Hoe ontstijg je het ‘war on terror’ narratief?

Bette Dam vertelt hoe je in de ergste staat van crisis – oorlog – verbanden kunt zien die anderen missen, hoe je structuur schept in de chaos. Ze gaat ook het gesprek aan met haar collega’s: waar ging de traditionele oorlogsverslaggeving de fout in en hoe ontstijg je dat in volgende oorlogen?

afsluiting

Debat 16.00 – 16.50

Waakhond of hoeder van de orde, onderzoek naar de crisisaanpak

Hoe doe je verslag van een constante veranderende realiteit? Corona veranderde/verandert met de dag en terwijl de samenleving haar hoop vestigde op de wetenschap was ook die niet concluderend. Wat is dan goede journalistiek? Moet het RIVM kritisch bevraagd worden of moet hun communicatie zo helder mogelijk worden gepresenteerd?

Sven Kockelmann

Gespreksleider

Maarten Keulemans

De Volkskrant

Jop de Vrieze

Freelancer voor oa. De Groene Amsterdammer, Nieuwsuur

Milena Holdert

Nieuwsuur