Wanneer stap je als journalist over het hekje en word je van afstandelijk beschouwer tot betrokkene? Tijdens #VVOJ18 vragen we dat aan Rudi Vranckx, in een openbaar interview met deze Vlaamse journalistieke held.

De indrukwekkende loopbaan van conflictjournalist Rudi Vranckx (1959) omspant al bijna drie decennica. Eind september krijgt hij de prestigieuze Carnegie Wateler Vredesprijs. Vranckx wordt onderscheiden voor de ‘buitengewone moed en toewijding die hij laat zien bij zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden’. Zijn project Imagine Mosul, wordt door de Carnegie Stichting Vredespaleis met name genoemd.

Vranckx (1959) werkt voor de Vlaamse zender VRT. Hij begon zijn carrière als conflictjournalist in Roemenië tijdens de opstand tegen dictator Nicolae Ceausescu in 1989. In de voorbije decennia deed Vranckx verslag van oorlogen en conflicten over de hele wereld, waaronder het voormalige Joegoslavië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

In juni 2017 bezoekt Rudi Vranckx voor een reportage de muziekschool van Mosul, die na de doortocht van terreurgroep IS in puin ligt. Hij filmt twee muzikanten die Imagine van John Lennon spelen op de gitaren die ze tijdens de bezetting begraven hadden. Het zijn de enige instrumenten die de oorlog hebben overleefd.

Na de uitzending wordt de VRT-redactie overstelpt met berichten van mensen die hun eigen muziekinstrumenten naar Syrië willen sturen. In september vertrekken Rudi Vranckx en zijn ploeg met een karrenvracht instrumenten naar Mosul.  Het wordt een barre tocht, maar de ontlading is groot wanneer de leerkrachten en leerlingen van de muziekschool de instrumenten uitpakken. Sindsdien klinkt er weer muziek in de straten van Mosul.

In mei In mei reisden vijf muzikanten uit Mosul twee weken lang door Vlaanderen, om Iraakse muziek naar de Vlamingen brengen, hen persoonlijk bedanken voor de instrumenten die ze geschonken hebben en op opnieuw aandacht te vragen voor Mosul, hun in puin geschoten stad.

In een openbaar interview spreken we Rudi Vranckx over zijn werk, met een speciale focus op zijn eigen betrokkenheid met de onderwerpen waarover hij bericht en de ontwikkeling van die betrokkenheid door zijn lange loopbaan heen. Welke impact heeft het onderzoek op de journalist zelf? En wanneer gaat betrokkenheid over in activisme?

De Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 wordt op woensdag 26 september 2018 uitgereikt tijdens een ceremonie in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis in Den Haag.